Aktuelt

Årets fire hæderspriser uddelt

Torsdag, 14 september, 2017
Der var hyldest til fire personer, som hver især har sat sit væsentlige aftryk på dansk musik, da DJBFA uddelte årets hæderspriser.

Ved en veloplagt prisfest i Store Vega onsdag den 13. september 2017 uddelte DJBFA sine årlige hæderspriser.

Med prisen følger en statuette og 25.000 kr. DJBFA’s formand, Susi Hyldgaard, agerede konferencier og bød velkommen til 400 professionelle komponister, sangskrivere og samarbejdspartnere fra kultur- og musikbranche i Store Vega. Det var intet mindre end 36. gang, DJBFA uddelte hæderspriser. I år gik de til...
 

Aske Bentzon

Aske Bentzon og Susi Hyldgaard på scenen.Aftenens første hæderspris blev uddelt til komponist og sangskriver Aske Bentzon for sit mangefacetterede musikliv, som spænder fra tiden med Buki Yamaz til jazzfusionpladen Badminton fra 1979 og Talking Sounds fra 2011. Og ikke mindst den periode, der gjorde ham elsket af børn og barnlige sjæle for hans musik og medvirken i Bamses Billedbog på DR.

Fra motiveringstalen til Aske Bentzon lød det fra DJBFA’s formand, Susi Hyldgaard:
 - Han var medskaber på lyden, der helt præcist tegner den danske sindstilstand… Vores temperament, vores danske melankolske trækken på smilebåndet, når det igen regner, og vores tendens til altid at finde tid til at hygge lidt med en hvid hvedebolle af de helt frække med tandsmør… Alle børn kender ham ved fornavn og ser ham helst i et hvidt antræk med en tofarvet kasket og måske en guitar ved hånden… altid klar til en lille sang, måske sammen med en, der hedder Luna…
 

Emil de Waal

Jazzkomponist Emil de Waal takker for hæderen.Den toneangivende jazzkomponist og –trommeslager Emil de Waal fik tildelt aftenens anden DJBFA Hæderspris. Han modtog statuetten som tak for sine mange års kompositioner i et utal af konstellationer inden for jazzen. I pristalen blev Emil de Waals virke som producer, kurator og improvisator også fremhævet.

Fra motiveringstalen fra Susi Hyldgaard lød det om Emil de Waal:
 - Han flyder over grænser og leger imellem linjer. Han har et hav af legekammerater og blander nyt med gammelt, det kendte med det ukendte. (…) Han er ikke bange for noget. Han forsker bare, i lyd, i form – og i mødet imellem genrer og i en grad så hans musik har fået masser af international opmærksomhed. Og så vil han gerne have det sjovt. Man kan se det på ham, når han spiller på sine instrumenter. Han skiftevis brænder sig på dem og leger med dem. Han er intenst til stede og forventer noget af dig som lytter, ligesom han gør af sig selv.
 

Jakob Stegelmann

Jakob Stegelmann blev tildelt årets særpris.Til en jazzet udgave af Star Trek-introen fra Kresten Osgood og aftenens husorkester blev DJBFA’s særpris præsenteret. Prismodtageren, Jakob Stegelmann, blev afsløret af filmkomponist Jesper Hansen, medlem af DJBFA’s bestyrelse og priskomite og Brancheklubben for Film- og Mediekomponister. Han takkede især Jakob Stegelmann for hans årelange indsats i Troldspejlet på DR med at formidle film og computerspil – og ofte lægge vægt på musikkens rolle. Jakob Stegelmann hædres også for de senere år at have præsenteret orkesterkoncerter med berømt filmmusik.

Jakob Stegelmann takkede for prisen og understregede musikkens uundværlige rolle som skaber af universer, drama og stemninger i film og computerspil. Han opfordrede også salens komponister til at kaste sig over især computerspilsmusikken. Det er et område, fortalte han, hvor er store muligheder for at nå ud til et kolossalt publikum over hele verden, som virkelig kan udfordres med noget af det mest avantgarde musik.
 

Anne Linnet

Hyldest til Anne Linnet.Aftenens sidste hædersprismodtager, Anne Linnet, var selv ankommet til Vega direkte fra en koncert. Hun blev hædret for sin indsats som sangskriver gennem årtier i dansk musik, lige fra årene i Marquis de Sade til hendes mange og forskelligartede soloprojekter.

Om Hædersprisen til Anne Linnet lød det fra DJBFA’s formand:
 - Anne Linnet kan kunsten at gøre svære ting lette. Med sine kompositioner løfter hun tunge følelser og gør dem sangbare for selv en børneskare ved morgensang på en tilfældig folkeskole. Her bliver de klogere, uden at de ved det. Det er dét, som kunst kan, når det er størst. (…) Årets prismodtager bryder tabuer og udfordrer. Hun er sin alder og skriver ud fra, hvor hun er i sit liv. Hendes betydning for dansk musikliv kan ikke overvurderes.

Anne Linnet takkede for hædersprisen og indviede publikum i det, der ligger bag hendes musikalske udvikling. Fra årene på konservatoriet i Aarhus til nutiden, hvor hun lige nu arbejder med kirkekoncerter og nyt materiale.
 

Livemusik i et væld af genrer

Vokalselskabet Glas på scenen med Anne Linnet-medley.Ud over uddelingen af hæderspriserne bestod aftenen også af en række musikalske indslag i vidt forskellige genrer. Troels Abrahamsen indledte med et nummer fra sit soloprojekt Exec, og i løbet af aftenen kunne man også høre Jakob Buchanan med band, der sammen fremførte skitser til hans projekt Rosenhøj, som sidste år blev tildelt et af DJBFA's store projektlegater. Man kunne også høre Vokalselskabet Glas, Blak & Jimilian, Adi Zukanovic & Anders Bach Pedersen samt Jan Rørdam med band.

Aftenens husorkester var ledet af Kresten Osgood, og til slut spillede Kristine Heebøll med orkester op til folkebal i Store Vegas sal. Prismodtagerne blev desuden overrasket med nye udgaver af deres egen musik live fra scenen fra aftenens optrædende kunstnere. Og undervejs indtog forfatter Knud Romer scenen med en kulturpolitisk brandtale.

Se mange flere billeder fra aftenen i gallerier på DJBFA's Facebook:
Prismodtagere og optrædende og Gæster og medlemmer.

Alle fotos: Daniel Nielsen/Frozenpanda.com.