Aktuelt

DJBFA Hæderspris 2016 går til ...

Torsdag, 15 september, 2016
Årets DJBFA komponist hæderspriser 2016 tilfalder Benny Andersen, Nanna Øland Fabricius og Martin Seeberg. Fotograf Gorm Valentin modtager en æres-hæderspris for sin billeddækning af dansk musikliv.

Kollega Ida Wenøe havde fået opgaven at fortolke et af Oh Lands numre - som særlig ekstra gave.

Komponisternes Hæderspriser 2016 blev uddelt ved en stor fest i Musikhuset Vega i København.

Over fem hundrede komponister og folk fra kulturbranchen deltog i festen, da Benny Andersen, Nanna Øland Fabricius, Martin Seeberg og fotograf Gorm Valentin fik tildelt årets hæderspriser.
Med priserne følger statuetter og 25.000 kroner til hver af de fire modtagere.

Det blev også en markering af selve kunsten og kulturen.

Kollega Bisse fortolkede et af Benny Andersens numre. Det er fast tradition, at en kollega fortolker et musiknummer fra årets hædersprismodtager.

DJBFAs formand, Susi Hyldgaard, opfordrede til, at danskerne husker at værdsætte kunsten:

- Kunstnerens gave til os er oftest som udgangspunkt skabt selvisk. Men så deles den efterfølgende med os som en gave, vi alle kan spejle os i. Og kunsten ér en gave. Uanset om den sælger eller ej; om vi kan li´ den eller ej og uanset om den flytter en lille sten for os eller hele bjerge. Derfor skal vi huske at værdsætte den, understregede Susi Hyldgaard, da hun overrakte årets tre hæderspriser til markante kolleger og en fjerde æres-hæderspris til en markant personlighed i branchen.

Nanna Øland Fabricius var synligt glad for modtage DJBFAs hæderspris.

Om hædersprisen til Nanna Øland Fabricius, ”Oh Land”, sagde Susi Hyldgaard blandt andet:

- Nanna Øland Fabricius har en beundringsværdig arbejdsmoral. At vinke farvel til en drøm kan godt blive et stort offer på livsalteret. Men det kan også give styrke til troen på, at der må være mere i posen. Nanna Øland Fabricius måtte sige farvel til drømmen om at blive danser. Men hun har haft styrken til at turde drømme videre. Og hun har også talentet til at få drømmene indfriet. Vi andre kan bare sidde på sidelinjen og beundre den kombination af råstyrke og egenvilje, som hun udstråler. Og sige hende tak for at inspirere os andre til ikke at bøje nakken.

Undervejs i det store festprogram blev der også sunget fællessang bladt de over fem hundrede deltagere i DJBFAs hædersprisfest

Om hædersprisen til Benny Andersen, sagde Susi Hyldgaard blandt andet:

- Benny Andersen ser faktisk ret almindelig ud. Ligeså almindelig som de mennesker, han er så vanvittig god til at beskrive. Så kunne det måske også være lidt kedeligt, det han skriver. Men det er det bestemt ikke. Det er sjovt, rigtig sjovt, at læse om sig selv og sine egne trivialiteter igennem hans pen. ”Hvorfor er det mandag om mandagen”? spørger han - og vi ved fuldstændig, hvad han mener med det lidt mærkelige spørgsmål.
Jeg forestiller mig, at han er god til at lytte og se. Det må man være for at skrive og komponere, som han gør. Og så bærer han kærligheden og tilgivelsen til mennesket og alle dets fejl og mangler igennem sine sange. Vi føler os set og hørt. Men også holdt om og holdt af. Og dét er stor kunst.

Komponist Martin Seeberg fortalte, at han var benovet over mærke, at der på den måde bliver lagt mærke til, hvad man skaber. Og at han synes, at DJBFA forstår at faune medlemmerne fantastisk.

Om hædersprisen til Martin Seeberg, sagde Susi Hyldgaard blandt andet:

- Musikken får os til at føle, at vi befinder os på en byplads og et marked, lige før slaget skal stå. Eller dybt inde i skoven med duft af muld; træer der spejler sig i skovsøen og aftenens dug tyst på kinden. Han spiller os et helt andet sted hen. Ikke tilbage; ikke frem. Bare ned til vores grundelement; derned hvorfra alting stammer. Martin Seeberg lever af det og lever i det. Og han er ikke bange for at kalde sin musik for troldemusik - hvis det er dét, som driver dig ud af busken, ned i dit elverkostume og ud på dansegulvet.

Fotograf Gorm Valentin fik årets æres hæderspris - og fortalte, at det føltes helt underligt nu pludselig selv at være på scenen.

Om æres-hædersprisen til Gorm Valentin, sagde Susi Hyldgaard blandt andet:

- Gorm Valentin fanger øjeblikket. Han ser det meste. Han kender dig næsten før, du selv gør. Han mærker også, hvor du er på vej hen og hvor du har været. Men han siger det ikke til nogen. Han viser det i sine billeder. Han fanger musikken der, hvor den bliver tænkt. Næsten før den er spillet. Og får med sine sort-hvide billeder det hele til at spille igen foran vores øjne.

DJBFAs hæderspriser uddeles i år for 35. gang. 

Hæderspriserne gives altid til personer, der har markeret sig ekstraordinært i forbindelse med deres musikliv.

Ud over statuette og 25.000 kroner til hver af de fire modtagere, blev de også overrasket med ny musik.

- Vi har den tradition, at vores hædersprismodtagere som en helt særlig oplevelse skal opleve et af deres egne musikstykker, som det fortolkes musikalsk af en kollega, fortæller komponist Susi Hyldgaard, der som formand i DJBFA også var vært ved festen.

Sidste år gik hæderspriserne til Lukas Graham, Martin Brygmann og Erling Olsen, der er en af folkemusikkens markante ildsjæle. 

Se flere billeder af aftenens prismodtagere og optrædende samt af gæster og DJBFA-medlemmer til festen.

(fotos: Daniel Nielsen, frozenpanda.com)