Aktuelt

DJBFA på Folkemødet

Mandag, 19 juni, 2017
DJBFA og tænketanken Musik & Sundhed stod bag tre arrangementer, da Folkemødet 2017 løb af stablen den 15.-18. juni i Allinge.

Igen i år var DJBFA på Folkemødet på Bornholm for at vise DJBFA-flaget. Det gjorde vi især via DJBFA's tænketank Musik & Sundhed, som inviterede til tre debatskabende og oplysende arrangementer.

Desuden deltog DJBFA's formand og næstformand i en række andre kulturpolitiske debatter.
 

Stage of Art: Kan musik gøre dig sundere?

Multikunstner Thomas Sandberg i aktion på Folkemødet.Musik & Sundhed og DJBFA lagde ud med arrangementet "Kan musik gøre dig sundere?" torsdag den 15. juni på Politikens hovedscene i Gæstgiverens hyggelige gårdhave. Arrangementet var en del af begivenhedsrækken ”Stage of Art – kunst og kultur live”, som DJBFA var med til at præsentere i samarbejde med 13 andre kunst- og kulturorganisationer, heriblandt Dansk Artist Forbund, JazzDanmark, Dansk Kunstnerråd og Dansk Live.

Her satte multikunstner og "tromme-skuespiller" Thomas Sandberg publikum i sving med et musikeksperiment, som måske kunne øge deres velbefindende og sundhed. Politikens journalist Gudrun Marie Schmidt var moderator og interviewede efterfølgende Sandberg om hans egne erfaringer med at spille for og med hospitalsindlagte, langtidssyge børn.

Hun interviewede også Jesper Stockholm fra Zen Spaces, som arbejder med at sætte sundhedsvæsnet i forbindelse med brugbar musik og give patienter og borgere adgang til musikkens lindrende egenskaber. Til slut blev der rundet af med quiz og uddelt gavekort til en musikalsk oplevelse til en heldig vinder.
 

Eksperter delte ud af erfaringerne: Sundhed handler også om musik!

På Folkemødets andendag bød vi indenfor i Østre Gasværks hyggelige telt-salon til en debat om, hvordan musik kan og bør benyttes i sundhedsvæsnet. Overskriften var "Er du tonedøv? Sundhed handler også om musik!" og en række eksperter delte erfaringer med hinanden og det øvrige publikum.

Regitze Siggaard, forebyggelseschef i Falck Healthcare, til DJBFA og Musik & Sundheds debat.Blandt dem var bl.a. professor og programleder i KORA (kommunernes og regionernes forskningsinstitution), Jakob Kjellberg, lægefaglig vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospital, Else Smith, musiker og komponist Thomas Sandberg og velværdsdirektør i Fredericia Kommune, Annemarie Zacho-Broe, samt musikterapeut og forsker Ilan Sanfi (foto øverst). Politiker og medlem af Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, Erik Sejersten, og selvfølgelig DJBFA's formand, komponist Susi Hyldgaard, var også blandt debattørerne.

Else Smith (foto øverst, tv.) fortalte om, hvordan brugen af musik i sundhedsvæsnet nedsætter forbruget af især smertestillende medicin. Og Ilan Sanfi delte konkrete erfaringer med brug af specialkomponeret musik og historiefortælling for kræftramte børn, der modtager kemoterapi, og de positive effekter, forløbet har ift. at mindske kemoens bivirkninger.

Hør også Annemarie Zacho-Broe fortælle om forsøg med opera og borgere med demens, "lungekor" m.m. i denne video fra arrangementet på DJBFA's Facebook.

Samtidig blev resultaterne af en undersøgelse lavet af Epinion for DJBFA og tænketanken Musik & Sundhed om danskernes forhold til musik og brugen af musik i hospitalsvæsenet offentliggjort - læs resultaterne af undersøgelsen her - og inddraget i debatten mellem fagpersonerne.

Se billeder fra alle DJBFA's Folkemøde-arrangementer.
 

En musikbølge fra Nordjylland

Ulla Astman delte ud af Region Nordjyllands erfaringer med musik i ambulancer.I forlængelse af debatten startede DJBFA's tredje og sidste Folkemøde-arrangement, "Sådan starter man en musikbølge". Her blev Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland, interviewet om Nordjyllands banebrydende og DMA-vindende arbejde med brug af musik i ambulancer, som hun håber han udbrede sig til hele landet.

Ulla Astman sagde bl.a. om erfaringerne med beroligende musik i ambulancer:

- Det kan godt være, at man ikke kan aflæse det i overlevelsestallene for kræftpatienter eller i behandlingstallene for skizofreni, men vi ved fra vores patienter og medarbejdere, at det her har en effekt i forløbet alligevel. Det er mindst lige så vigtigt at huske på, at der er andet end det, der drejer sig om operationer og medicin. Der er også et menneske, som har behov for noget mere end den medicinske behandling.

 

Kulturpolitik på tværs af Folkemødet

Inden turen gik hjem fra Solskinsøen, deltog DJBFA's formand og næstformand desuden i en række kulturpolitiske debatter og arrangementer på vegne af DJBFA. Formand Susi Hyldgaard overværede bl.a. en anden Stage of Art-debat arrangeret af bl.a. DPA og Musikforlæggerne om kreative start-ups og investorer.

Hun var også til fredagens koncert med projektet Hun Solo samt samlede input i en Stage of Art-debat med Dansk Erhverv om, hvorvidt kulturerhvervene kan blive vækstmotor for Danmark samt en DR-debat om fremtidens Public Service, der er et vigtigt kulturpolitisk fokuspunkt for DJBFA's bestyrelse.

Næstformand Morten Alfred Høirup deltog bl.a. i debatten "Hvad koster et hit?" med Mogens Jensen fra Socialdemokraterne og repræsentanter fra Google, Koda og RettighedsAlliancen.

(Alle fotos: Zevegraf/Louise Skovgaard)