Aktuelt

DJBFA præsenterer nyt A-ophold: Folk'n'Detail

Fredag, 1 marts, 2019
Folk’n’Detail er et splinternyt A-ophold for folkemusik-komponister den 18.-22. august 2019. Arbejdsopholdet giver ny folk-inspiration og inkluderer deltagelse på Tønder Festival. Ansøg senest 28. marts.

Folk’n’Detail er et A-ophold for folkemusik-komponister med fokus på den ”mageløse melodi & fantastiske frase”. På dette A-ophold skal der nørdes melodiske detaljer. Opholdet arrangeres af Kristine Heebøll og DJBFA. Opholdet er for komponister med erfaring inden for instrumental folkemusik.

I folkemusikken er det fineste hædersmærke, at en melodi overgår til den store bank af fællesrepertoire, at komponisten bidrager til kulturarven i respekt for traditionen. Det er ret let bare at finde på noget nyt, ”lire en melodi af”, men hvad er det ved en melodi, som gør at den bliver brugt igen og igen? Hvordan finder man den rigtige balance af ”noget særligt” og ”banalus maximus”? Hvordan rammes den rigtige sværhedsgrad, så så mange instrumenter som muligt kan finde glæde ved at spille musikken?

Hvordan påvirker harmoniseringen den melodiske struktur? Hvordan kommer man videre, hvis man går helt kold? Hvordan anvendes de særlige folkemusikalske kvarttoner uden at udelukke funktionaliteten for visse instrumenter? Skal man lægge sig stramt op ad dansemusikken og respektere de mere eller mindre strikte former – eller skal man give fanden i funktionaliteten og bare give los? De spørgsmål vil vi arbejde med på Folk'n'Detail.
 

Inspirerende folk-instruktører

Violinist og komponist Harald Haugaard er en af instruktørerne på Folk'n'Detail. Foto: Ard Jongsman.Instruktørerne på Folk’n’Detail vil være en mangfoldig skare af de bedste komponister med en blanding af erfaring, nysgerrighed, mod til at gå nye veje samt forankring i den gamle musik, dansemusikken og det folkemusikalske sprog: Harald Haugaard (vio – DK), Ian Stephenson (gt – GB), Karen Tweed (accordion – GB), Fredrik Lundin (sax – DK) og Hans Kennemark (vio – S).

Der vil være indspark, oplæg, inspiration og opgaver fra fem erfarne komponister. De vil give dig nye redskaber til at undersøge, forstå og udvikle dit musikalske skabende arbejde, og i en tryg atmosfære vil der blive åbnet nye veje for din kreativitet.

Du vil blive bedt om at indsende melodier på forhånd, både en, som du anser for ”færdig” og en, du er villig til at bearbejde og arbejde videre med, med feedback fra en af instruktørerne. Alle instruktører er i spil alle dage, så du vil opleve at få forskellig input og refleksioner til din proces fra flere vinkler. Du vil både få tid til at arbejde alene og evt. i grupper, alt efter behov. Hver aften vil være helliget en åben ”værktøjskasse-seance”, hvor deltagerne på skift præsenterer deres proces/arbejde med mulighed for feedback fra instruktører og deltagere.

Vi skal spille, komponere, arbejde, overnatte og spise på Løgumkloster Højskole i Sønderjylland.
 

På Tønder Festival

A-opholdet rundes af med deltagelse på årets Tønder Festival. Foto: Madeleine Glindorf/TF.A-opholdet slutter af med, at vi drager til Tønder Festival onsdag den 21. august (armbånd til Tønder Festival er betalt). Torsdag den 22. august indtager vi Jamteltet, hvor instruktørholdet optræder, og deltagerne har mulighed for at vise noget af det, der er blevet skabt (hvis lysten er der, ingen tvang!).

Derefter er der afrejse. Men deltagerne kan også netværke videre, hænge ud, inspireres af de store navne, jamme, komponere mere, lade sig fylde op af livet, festen og musikken under resten af festivalen. Blandt de optrædende navne på årets festival er Patty Griffin, Paul Cauthen, Lion Bear Fox, Dreamers' Circus og Kate Rusby.

På Tønder Festival er der indkvartering i eget telt på campingpladsen. Der er ikke inkluderet mad under festivalen.
 

Fakta om Folk'n'Detail

Start: 18. august 2019 kl. 10 (mulighed for at ankomme 17. august kl 19 til aftensmad).
Slut: 22. august 2019 kl. 19 (mulighed for ophold under hele festivalen, t.o.m. 25. august).
Sted: Løgumkloster Højskole / Tønder Festival.
Projektleder: Kristine Heebøll.

DJBFA stiller 15 pladser til rådighed på A-opholdet Folk'n'Detail, og du skal ansøge for at komme med. Opholdet er kunstnerisk kurateret, dvs. der er udvælgelse blandt ansøgerne for derigennem at sammensætte det bedste hold. Udvælgelsen foretages af Kristine Heebøll og Harald Haugaard.

DJBFA og Koda Kultur afholder hovedparten af udgiften i forbindelse med din deltagelse, så du skal selv kun betale 1.000 kr. i deltagergebyr. Hvis du bliver udvalgt til at deltage, vil du modtage en faktura på din egenbetaling. Hvis du ikke har betalt de 1.000 kr. inden den påførte betalingsfrist, vil pladsen med det samme tilfalde en anden ansøger.

 

Sådan søger du

Alle medlemmer af DJBFA og/eller af Koda kan ansøge.

Der ansøges via DJBFA's ansøgningssystem. Anvend Google Chrome (eller Firefox) som browser. Opret en bruger, log ind og vælg "A-ophold". Her vil du blive bedt om at skrive en kort ansøgning med information om, hvorfor du gerne vil med på A-opholdet.

Du skal også uploade en minibiografi/CV samt uploade eller linke til tre af dine musiknumre og uploade en tekst med kort beskrivelse af musikken. Alle tekstfiler skal uploades som pdf, og lydfilerne skal uploades som mp3 (eller m4a). Der må ikke være specialtegn (fx %&?!’) i filernes titler, og musikfilerne må ikke være for store (max 10 MB stykket) – ellers vil du højst sandsynligt få problemer med at uploade.

I din ansøgningstekst og/eller minibiografi bedes du komme ind på:

  • Hvilket instrument(er), du spiller.
  • Hvad du forventer af din deltagelse på Folk’n’Detail.
  • Hvad er din erfaring med komposition inden for folkemusik.
  • Hvad/hvem er dine eventuelle inspirationskilder.
  • Hvis du har specielle hensyn, der skal tages ift. mad eller lignende.

Det anbefales at lave sin ansøgning i god tid inden ansøgningsfristen, så der er tid til at få teknisk bistand fra sekretariatet, hvis nødvendigt.

Ansøgningsfrist: Torsdag den 28. marts 2019 kl. 23.59. 

SØG HER

Hvis du har yderligere spørgsmål, så send en mail til projektleder Kristine Heebøll på info@kristineheeboll.dk.

(Foto øverst: Kristine Heebøll og band på scenen. Fotograf: Ard Jongsman).