Aktuelt

DJBFA uddeler ekstraordinære musikpriser

Mandag, 14 januar, 2019
DJBFA har uddelt seks helt ekstraordinære priser til nogle helt særlige komponister og sangskrivere. Sløret løftes nu for de tre modtagere af DJBFA's Staminapriser.

DJBFA har uddelt seks ekstraordinære musikpriser: Tre Staminapriser og tre Elitepriser. Nu offentliggøres det, hvem der er de tre modtagere af Staminapriserne.
 

Om DJBFA’s tre Staminapriser

Staminaprisen er et udtryk for respekt og anerkendelse af det lange seje træk og for de omkostninger, det har, at blive ved på trods. Det er til kunstneren, musikeren og komponisten, som lever lidt foran, lidt bagved, lidt ved siden af – og af og til også spot on i forhold til tidens markedstrend, alt efter hvornår i livsloopet, du fanger ham eller hende.

De skaber den musik, som de har i hjertet, og bliver ved, uanset.

Det er musikernes yndlingsmusikere – ikke nødvendigvis alment kendte – men kendte og respekterede af branchen selv for deres dybe professionalisme, deres store musikalsk overblik og kompromisløsheden i deres valg. 
 

Fredrik LundinFredrik Lundin. Foto: Oskar Salvatore Væring Lundin.

Saxofonist, komponist med mere, Frederik Lundin, trådte ind på den danske jazzscene i starten af 80’erne og har siden da sat sine tydelige spor. I løbet af 80’erne var Lundin en del af bl.a. Frans Bak Kvartet, Jan Kaspersen Kvintet og fusionsbandet Instant Breakfast, og i 1986 udkom hans egen debutplade, Twilight Land.

Siden da har Lundins kompositioner og både eksperimenterende og virtuose saxofonspil gjort sig gældende talrige sammenhæng. I alt fra moderne kompositionsmusik i People, Places, Times & Faces, i gruppen Dos Mundos sammen med Trinelise Væring – som han også senere hen kastede sig ud i rocket indiejazz sammen med i Offpiste Gurus, der bl.a. udgav albummet In Case of Fire i 2015. Foruden af nævne Lundins mange soloudgivelser. Lundins projekter gennem årene viser en frygtløs tilgang til jazzens mange afkroge og krydsbestøvninger. Frederik Lundin har været medlem af DJBFA siden 1983.

DJBFA’s bestyrelses motivation for prisen til Fredrik Lundin:
Det startede med en ung smuk mand fra Helsingør, som spillede forrygende på saxofon, fik talentpriser og omtale, som det hører sig til. Den unge smukke mand voksede sig til at blive en moden og kraftfuld kompromisløs kunstner, som helt hinsides genrer og andre barrierer boltrer sig frit imellem komponist, saxofonist og arrangørrollen. En kunstner, som igen og igen vender mønten og overrasker sit faste publikum med nye konstellationer, nye vinkler som ramme for sin fremragende musik og sit spil. Som ikke er til at komme udenom.

Tak:
- For igen og igen at dreje på din indre spilledåse og vise os dine mange fascinerende musikalske facetter.
- For altid at insistere på vores opmærksomhed.
- For at gøre jazz til det, den er, den store smeltedigel, hvor ord og genrer ikke længere rækker.

 

Kajsa ValaKajsa Vala. PR-foto: Lars Just

Den danske/islandske sangerinde, guitarist og komponist Kajsa Vala har i en årrække udgivet sange med et personligt udtryk og samtidig et mix af folk, americana og singer/songwriter-rock. Trods internationale og især amerikanske inspirationskilder, er der en tydelig skandinavisk lyd i Kajsa Valas musik, som både gør sig gældende i hendes stemningsfulde guitarspil og stærke vokal.

Kajsa Vala har hjemme i Aarhus, men har over flere omgange boet og arbejdet på musikken i countryens hjemby, Nashville. Blandt hendes egne udgivelser er Your Train fra 2010, et selvbetitlet album fra 2016 og senest Tomorrow Is Not Lost fra 2018. Ved siden af sit solovirke skriver Kajsa Vala også sange til andre kunstnere og til film og tv. Kajsa Vala har været medlem af DJBFA siden 2009.

DJBFA’s bestyrelses motivation for prisen til Kajsa Vala
Med en sjælden tæft for sikre melodier, følsomme singer-songwriter-sange til støvede bluesy rocknumre bevæger Kajsa Vala sig ubesværet rundt som var hun ud af samme stamme som Bonnie Raitt, Janis Joplin og Carole King. Men Kajsa er ikke nogen andre; hun er sig selv. Kajsa er så meget sin egen, at hun har gjort det, hun er så fantastisk god til år efter år, indtil publikum nu for alvor er klar til at tage hendes musik til sig. En sådan selvtillid og musikalsk integritet bør hædres.

​Tak:
- For bare at fortælle helt enkle historier, vi kan spejle os i.
- For ved din egen stille insisteren at skabe nærvær med publikum hver gang.
- For at du spiller og synger så ubegribeligt godt.

 

Michael RexenMichael Rexen. PR-foto: Denys Ostapenko.

Sangskriver, sanger og musiker Michael Rexen er født af danske forældre i De Forenede Arabiske Emirater. Han har boet mange steder rundt om i verden og samlet musikalske indtryk, strømninger og instrumenter op undervejs. I dag bor han i en mongolsk yurt nær Chritiania. Rexen har tidligere været en del af grupper som Den Magnetiske Ørn og A Key Is a Key. I 2018 udsendte han sit første soloalbum under navnet M. Rexen i form af The United Kingdoms Part 1 – An Endless Sea of Honey, der følges op af Part 2 - Animals of the Frozen Clouds i foråret 2019. Information kaldte hans musik ”transcendental kabaretrock”, mens Rexen og hans eget band selv kalder det Wild Style.

Michael Rexens eventyrlyst og store kendskab til musik fra fjerne himmelstrøg, er også kommet DJBFA’s medlemmer til gode. Han var projektleder på A-opholdet Fatimas Hånd, som bød på en rejse ind i arabisk musik og kultur med base i Oman i 2016. Lige nu er han ligeledes i gang med forberedelserne til Manden med det solbrune ansigt, DJBFA’s arbejdsophold med fokus på ethio-jazz i Etiopien, som finder sted i februar 2019. Michael Rexen har været medlem af DJBFA siden 2010.

DJBFA’s bestyrelses motivation for prisen til Michael Rexen:
Kender du ham ikke? Så tjek ham ud, det kan kun gå for langsomt. Der er ingen valg, som er nemme, heller ikke for Michael Rexen. Musikken er helt hans egen, tilgangen også. Grænseløs, iscenesat, uden filter og nær, helt nær. Kommercielt gennembrud – helt sikkert, der er masser af pop i manden – og alt den attitude, der hører sig til, uden at det bliver et postulat. Det er bare uundgåeligt, umuligt ikke at høre efter og forsøge at forstå.

Tak:
- For at insistere på hudløsheden.
- For at gå planken så langt ud, så vi lige når at tvivle på din tilbagekomst.
- For dit intense foredrag og stemmen; stemmen som får andre lysende stjerner på himlen til at falme.


Med DJBFA's Staminapriser følger 35.000 kr. DJBFA har samtidig uddelt tre Elitepriser, som offentliggøres snart.

Priserne er uddelt af DJBFA's bestyrelse 2018: Susi Hyldgaard, Anna Lidell, Søren Krogh, Jesper Hansen, Pernille Bévort, Anne Eltard, Lars Greve, Anja Følleslev, Victor Dybbroe, Mette Kirkegaard (supp.) og Lars Møller (supp).

PR-foto øverst: Fredrik Lundin fotograferet af Claus Peuckert.