Aktuelt

DJBFA's formand: Mangfoldigheden giver os muligheder

Mandag, 12 november, 2018
Kulturpolitisk post fra formanden nr. 4: DJBFA’s formand, Susi Hyldgaard, om DR's lukning af P6, P7 og P8 – og om at få den mangfoldige musik over på de blivende kanaler.

Af Susi Hyldgaard, formand for DJBFA

“Vores pulsåre er skåret over! Det er sådan, jeg har det med DR’s sidste ultimative “fokusering": Slank som aldrig før!” Sådan havde jeg det, da jeg så udmeldingen fra DR, efter det var besluttet fra Christiansborg, at DR skulle spare 20 %. Mine lidt følelsesladede ord fandt vej til medierne i alt fra Ekstra Bladet til Skive Folkeblad og til TV og radio – over 40 medier havde vores opråb med! Det var fortjent, synes jeg. Hvis ikke en forening som vores skulle råbe, os som er selve inkarnationen af mangfoldigheden - DJBFA; fra toppen af poppen til det allermest leftwing nyskabende - så ved jeg ikke.

Jeg er stadig gal og skuffet over prioriteringerne, der ligger til grund for at lukke P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz, men jeg ser også muligheder. Det lyder måske lidt mærkeligt, men sagen er, at de tre lukningstruede kanaler er såkaldte DAB-kanaler – og sender desværre ikke der, hvor de fleste lyttere er.

Nu når muligheden byder sig, synes jeg, vi i stedet skal arbejde på, at den danske musik i al sin bredde præsenteres på de gængse FM-kanaler: P1-2-3-4 og -5. Det er her, langt de fleste lyttere er... Og jaja... på nettet, det lille skidt.

Måske skulle DR også arbejde hen imod en forståelse af, at os, der skaber musikken, efterhånden ser os selv som meget genre-overskridende. Og ikke fatter, hvorfor det er så vigtigt at holde så hjælpeløst fast i genre-silotænkningen, reservaterne og formater, som forsøger at adskille det, vi selv opfatter som meget mere flydende. Jeg synes simpelthen, det er bagudskuende. Og at lige præcis DR skal være alt andet end det!

Det handler ikke kun om at få præsenteret mangfoldigheden på de mest lyttede kanaler i Danmark. Det handler også om mangfoldigheden i sig selv. Du og jeg har formentligt oplevet, at verden er blevet større, når vi har forbundet os på ny. Mangfoldigheden giver os muligheder – ikke bare i musikken, men også i livet generelt. Muligheder i at opdage os selv. Forstå andre. Det handler om at skabe rum for, at verden kan gribes. Og begribes. Hvis man kan fange verden og lade den åbne sig, så spirer man.

Eller som Benny Andersen sagde: Man bliver forår!

DR er helt afgørende for musikken
Tænk på, hvad X-Factor har gjort for ukulelen. Den musik, der skabes på instrumenterne, skal tages alvorligt af vores public service-kanaler og spilles i al sin mangfoldighed. Så det ikke er en tilfældighed, der afgør, om et instrument bliver vanvittigt populært, men at det er et bevidst fokus. Hvis man tænker tanken igennem, så leder instrumenterne os forbi dem, der skaber al musikken, og hen forbi dem, der udfører den, producerer den osv. Der er så mange historier, man kan fortælle om musikken, og det er det, jeg har lyst til at mærke! At der er en ambition om at folde hele musikken ud.

Det leder mig til, at nogen skal sidde med et overordnet blik og ambition på vegne af musikken i Danmark. Og hvorfor ikke DR? Insistere mere på at fortælle historierne, end på at ramme alle. Alle kommer til de gode historiefortællere, det ved vi, man kan ikke lade være. Eller som en af dem, der er yngre end mig vil sige: FOMO! (Fear Of Missing Out).

Det, vi kan og skal gøre i DJBFA, er fortsat at søge indflydelse hos DR og stille krav til deres adfærd. Vi skal fortsat arbejde for, at mangfoldigheden bliver iltet og ruller i venerne hos DR, og at de gør det gennem tre fokusområder: et kulturbevarende, et aktuelt og et eksperimenterende arbejde. DR skal forstå det, Benny Andersen siger med at blive foråret – leve det, være det - på vegne af musikken!