Aktuelt

Fire partnere vil sammen implementere musik i sundhedssektoren

Tirsdag, 26 juni, 2018
De fire partnerorganisationer har bogstavelig talt fundet en fælles melodi, der skal bidrage til at skabe et sundere liv med musik på landets hospitaler og plejecentre.

Landets største komponistforening, landets største innovationsnetværk for lyd, en festival for kunst, krop og samfund og de organiserede danske musikterapeuter går sammen om at implementere sundhedsfremmende musik på hospitaler og plejehjem. De har opbakning fra mere end 100 eksperter og fagpersoner på tværs af faggrupper og regioner, og ambitionen er at formidle viden, anbefalinger og løsningsforslag til beslutningstagerne til gavn for patienter over hele landet.

De fire partnerorganisationer er DJBFA / Komponister og Sangskrivere, Danish Sound Network, Resonans Festival og Dansk Musikterapeutforening. De har bogstavelig talt fundet en fælles melodi, der skal bidrage til at skabe et sundere liv med musik på landets hospitaler og plejecentre. På trods af partnernes forskelligheder er de ikke i tvivl om, partnerskabet kan være en løftestang for at skabe den forandring, der er brug for i feltet. De mener nemlig, at det er uundgåeligt, at musik vil spille en større rolle i sundhedssektoren i fremtiden, når vi taler forebyggelse, behandling og rehabilitering, og der er brug for, at fagkapaciteterne kommer mere på banen.
 

Sundhedsfremmende musikanvendelse på dagsordenen

De fire foreløbige partnere går sammen med ét overordnet formål, der forener dem: At bidrage til at implementere sundhedsfremmende musik i sundhedssektoren. Det er med den ambition, at de har valgt at gå sammen om at skabe forandringen, så musikken kan blive en aktiv og bevidst medspiller i sundhedssektoren. 

Formand for Dansk Musikterapeutforening, Inge Kolind, siger om det nye partnerskab: "Vi tror på, at vi med det her partnerskab kan være med til at løfte sundhedsfremmende musikanvendelse højere op på den politiske dagsorden, så beslutningstagere på nationalt, regionalt og kommunalt niveau bedre kan få øjnene op for feltet. Som samfund skal vi i højere grad sørge for, at musikkens mange indvirkningsmuligheder kommer patienter og pårørende til gode i det danske sundhedssystem". 

Hos DJBFA lyder det fra formand Susi Hyldgaard: "Jeg er pavestolt over, at musikken har startet et initiativ, som bidrager til at løfte folkesundheden i Danmark, og jeg er så taknemmelig over, at så mange andre dygtige spillere har haft lyst til at løfte med. Vi er i rivende udvikling, og jeg håber mange flere får lyst til at træde ind i partnerskabet for at være med til at udbrede musikken og bidrage til sundere liv. Alle er velkomne”.

"Musik & Sundhed repræsenterer både en sundhedsmæssig gevinst men også en gevinst for udvikling og innovation i krydsfeltet mellem danske sundhedsinstitutioner, virksomheder, musikproducenter og vidensinstitutioner. Danmark har en stolt og mere end 100 års historie, når det handler om at udvikle og eksportere lydprodukter. Vi er overbeviste om, at dette vil fortsætte i fremtiden bl.a. ved at fokusere på nye muligheder i kombinationen af musik og sundhed til gavn for både patienter, medarbejdere, virksomheder og beslutningstagere,” siger direktør i Danish Sound Network, Jan Larsen.

Jan Samuelsen, lederen af partnerskabets fjerde aktør, Resonans Festival, udtaler: "Jeg er utrolig stolt af, at Resonans er en del af en så stærk en aktørkreds, som det her projekt er eksponent for. Udover de tre øvrige partnere tæller ekspertkredsen tilknyttet projektet mere end 100 fagpersoner, som hver især bidrager til at få musikken som kultur- og sundhedsmiddel ud at gøre en forskel for flere".
 

Fakta om projektet

Tænketanken Musik & Sundhed blev lanceret februar 2017 og har siden fået opbakning fra mere end 100 eksperter, fagpersoner og organisationsrepræsentanter på tværs af forskere, komponister, musikterapeuter, patientforeninger, uddannelsesinstitutioner, virksomheder m.fl.

Projektet er oprindeligt igangsat af landets største komponistforening, DJBFA / Komponister & Sangskrivere, og nu går de fire partnere sammen om at videreudvikle projektet. Formålet og ambitionen er at bidrage til at implementere musik i sundhedssektoren ved at facilitere tværfaglige møder mellem aktørerne, der sammen skal formidle viden, udvikle anbefalinger og komme med løsningsforslag til beslutningstagerne.

Projektet inviterer fortsat flere partnere på tværs af musik og sundhed til at være med, og i den resterende del af 2018 vil projektet lancere ny viden for det uopdyrkede område, komme med konkrete anbefalinger til implementering af sundhedsfremmende musik, tværfaglige aktiviteter for aktører i feltet mm.
 

Skal din organisation være den næste partner?

Der er løbende mulighed for at indtræde som partner i projektet, såfremt din organisation har ambitioner om at bidrage til at implementere sundhedsfremmende musik i sundhedssektoren.

For at høre mere om, hvad det kræver, og hvad en organisation får ud af at deltage, så kontakt info@sivil.dk og hør nærmere. 

Foto øverst: fra lanceringen af tænketanken Musik & Sundhed i 2017. Fotograf: Carsten Andersen.