Aktuelt

Fire store projektlegater uddelt

Tirsdag, 25 oktober, 2016
Bunken med ansøgninger om projektlegater er nu endevendt, og legatudvalget har valgt at belønne fire storstilede musikalske projekter med legater a 100.000 kr.

Modtagerne af årets fire projektlegater er Kristine Heebøll, Jakob Buchanan, Maria Faust & Kira Skov (billedet) og Signe Høirup Wille-Jørgensen. Legatudvalget kommer her med sin motivering for, hvorfor det netop blev disse fire musikprojekter.

Årets legatudvalg, bestående af Marie Frank, Dennis Ahlgren og Mark Solborg, skriver:

 

Kristine Heebøll - Mens vi venter på Bølgen

Vi er utroligt glade for at tildele et af årets fire projektlegater til violinist Kristine Heebølls forrygende projekt ”Mens vi venter på bølgen”.

Kristine komponerer nutidig folkemusik med grovswingende groove og dybe rødder. Hun vil (gen)oplive det knaldhamrende gode danske bal, som det fungerer indenfor den traditionelle folkemusik. Tilførelse af den samme nyskabelse og vitalitet, der længe har hersket inden for scene-folkemusikken, er hendes opskrift på ny musik til folket, fødderne og festen. Unge og gamle - alle kan være med.

Ved et godt bal udviskes grænsen mellem det kunstneriske udtryks modtager og afsender; energi og impulser kommer både fra musikere til dansere og fra dansere til musikere. Begge parter oplever en helhed, hvor alle først og fremmest er deltagere i noget fælles med sanselighed, kropslighed, lydhørhed, variation og improvisation baseret på en mangeårig tradition.

DJBFA glæder sig til dansen. Det bliver en fest.

 

Jakob Buchanan Rosenhøj, hvad drømmer vi om?

Vi er stolte over at uddele et af årets projektlegater til trompetisten Jakob Buchanan. 

Jakob Buchanan har de senere år markeret sig som een af landets mest kompromisløse og ambitiøse komponister. Han er født og opvokset i Rosenhøj. Helt præcist i blok 23 opgang C.

Det er netop barndommens gade, lugte, lyde og ikke mindst nytilkomne sprog, der danner ramme og inspirerer til det grænsebrydende projekt “Rosenhøj - hvad drømmer vi om ?”. 

Jakobs seneste udgivelse, “Buchanan Requiem”, er et vidnesbyrd, ikke bare om det høje kompositoriske niveau på internationalt plan, men også om et kæmpe overblik og en indre vilje til at rykke grænserne. Med “Rosenhøj - hvad drømmer vi om ?” lægger han til, med en aktuel kommentar til Europa i en brydningstid.

At projektet bliver realiseret i sommeren 2017 er det ingen tvivl om. Der er mange samarbejdspartnere og meget arbejde forude. DJBFA håber at kunne bidrage med arbejdsro således at Rosenhøj, som eksponent for “nye” boligkvarterer i hele Europa, får en ny stemme med en positiv musikalsk vibration.

 

Maria Faust og Kira Skov - In The Beginning

Saxofonisten Maria Faust og sangerinden Kira Skov har med deres musik begge sat eftertrykkelige, og lovpriste, aftryk i det danske musikalske landskab. Her er vilje til musik, nysgerrighed, innovative ideer og håndværk af høj klasse. De går begge ufortrødent hele vejen med det mål for øje at skabe nærværende nutidige bud på musikken. Her mødes det mere abstrakte udtryk med varmen og den enkle melodik.

Med In The Beginning sætter de to komponister ud på en fantastisk opsøgende rejse til et rum og en lyd der skal undersøges der hvor den bor. Den glemte musik og fortællingerne fra det sydlige Estland opføres og indspilles af orkester og kor i den gamle forladte russiske ortodokse kirke. Gennem Virtual Reality teknologi inviteres publikum ind i det musikalske og rumlige univers - i 3D.

Maria og Kira har opsøgt dybt seriøse samarbejdspartnere der med deres tunge erfaring bidrager til forløsningen af denne ambitiøse produktion som man kun kan glæde sig til at opleve.

God tur!

 

Signe Høirup Wille-Jørgensen Ritualer For Fællesskaber

Sangerinden og komponisten Signe Høirup Wille-Jørgensen aka Jomi Massage er noget af det skarpeste, vi har, hvad konceptuel sangskrivning og performance angår. Hendes kompromisløse og ambitiøse værker rummer altid en dyb indre nødvendighed og står gang på gang som lysende eksempler på relevant samtidsmusik med tekster, der altid giver stof til eftertanke. Jomi skubber, mere eller mindre venligt, til vores vaner og indgroede tankesæt. 

Med værket Ritualer For Fællesskaber 1-3 stempler hun igen direkte ind i den tid hun er en del af. Her undersøger og udvikler hun metoder til at skabe fællesskaber og fællesskabsfølelse mellem mennesker. Musikken og kunsten skal være en aktiv medskaber af et samfund. Rammerne for opførelsen af de interaktive værker skabes gennem opsøgende arbejde og åbne musikalske invitationer i samarbejde med publikum. 

Det er ambitiøst, godt tænkt og dybt relevant. Hvis nogen kan forløse et projekt som dette, er det Signe.

Vi glæder os til at deltage.

 

Modtagere af arbejdslegater

Udover de fire projektlegater har legatudvalget ud fra DJBFA's Legatpulje uddelt hele 325 arbejdslegater på mellem 15.000-45.000 kr. Læs legatudvalgets overordnede beretning her. Du kan se hele listen over, hvilke komponister og sangskrivere, der har modtaget årets arbejdslegater her.

Fra 2017 kan DJBFA's medlemmer søge om projekt- og arbejdslegater i DJBFA's Legatpulje fire gange årligt. Næste ansøgningsrunde åbner 1. december 2016, og næste ansøgningsfrist er 1. februar 2017. Læs mere om DJBFA's Legatpulje her.

Midlerne til DJBFA arbejdslegater og projektlegater er en del af de KULTURELLE MIDLER.

Koda afsætter hvert år "kulturelle midler", der skal medvirke til, at der skabes ny musik og sang. Midlerne er en fast procentdel af de penge, som Koda henter fra brugen af musik.
DJBFA administrerer en del af de kulturelle midler, som målrettes og udmøntes i en række aktiviteter.