Aktuelt

Folkemusik i fokus: Nordlys over Fanø 2018

Mandag, 5 marts, 2018
Nordlys over Fanø er DJBFA's arbejdsophold med fokus på folkemusikken. Det afholdes i Sønderho på Fanø i september 2018. Ansøgningsfrist: 5. april.

NB. Opdatering april 2018: Nordlys over Fanø 2018 er desværre aflyst.


Kom med på et enestående A-ophold med fokus på nordisk folkemusik, guidet og styret af anerkendte kapaciteter inden for nordisk traditionsmusik og komposition. Formålet med Nordlys over Fanø er at udforske "den nordiske tone", at udfordre og styrke deltagernes kompositoriske færdigheder og udvide deres musikalske horisont. Her kan du få gang i nye musikalske samarbejder på tværs af genrerne, og – ligesom tidligere deltagere – få lyst og værktøjer til at skabe, indspille og optræde med kompositioner inspireret af nordisk folkemusik.
 

Indhold

Mesterlære er den traditionelle undervisningsmetode inden for den nordiske folkemusik, og på Nordlys over Fanø får 15 danske komponister og sangskrivere en enestående chance for at komponere musik i direkte samarbejde med fire markante folkemusikkomponister og inspiratorer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland.

De fire mestre eller inspiratorer, som vi kalder dem, er alle dybt forankret i deres respektive landes traditioner, men arbejder til dagligt med forskellige genrer og stilarter. De fire er violinist og harmonikaspiller Mats Edén fra Sverige, violinist og nøgleharpenist Arto Järevlä fra Finland, sanger, harpenist og pianist Tone Hulbækmo fra Norge samt forfatter, sangskriver og sanger Jeppe Brixvold fra Danmark.  

Der arbejdes i et stramt tilrettelagt forløb, hvor det handler om at skrive ny musik sammen, og som deltager kommer du til at co-write direkte med de andre deltagere og inspiratorerne. Inspiratorernes opgave er desuden at fastholde deltagernes fokus på nogle af de folkelige traditioner i den nordiske musik, som de er eksperter i, samtidig med at der komponeres ny musik med input fra verden omkring os.

Du vil i løbet af ugen få mulighed for at møde de enkelte inspiratorer alene og få råd og vejledning om din musik og dit kompositoriske virke.
 

Mødet med traditionen - og afsluttende koncert

Sønderho er et helt unikt eksempel på et lille samfund, hvor beboerne er blevet ved med at spille, bruge og udvikle den lokale musik fra tidernes morgen og op til vore dage, og det kan vi alle lære af.

Som en del af Nordlys over Fanø kommer du i nærkontakt med den traditionelle musik fra Sønderho. Du får mulighed for at lære den lokale dans og kommer med til et traditionelt bal i det lokale forsamlingshus. Her vil du opleve glødende fioler, levende musik og glade mennesker. Ballet er en del af den lokale Godtfolk Festival, som både præsenterer musik med rødder i traditionen og musik med inspiration fra andre genrer og kulturer.

Alle deltagere på Nordlys over Fanø afslutter med en fælles koncert i den gamle, smukke Sønderho Kirke lørdag eftermiddag. Her uropfører deltagere og inspiratorer sammen et udvalg af de mange sange og melodier som er blevet skrevet i løbet af ugen. Koncerten er en vigtig del af vores samarbejde med Godtfolk Festival, og der er tradition for, at den trækker fulde huse.

Se video fra sidste års Nordlys over Fanø.
 

5 gode råd fra arrangørerne:

1. Kom med et åbent sind både fagligt og socialt!
2. Bevæg dig ud af din comfort zone!
3. Vær nysgerrig!
4. Tag Ja-hatten på!
5. Glæd dig til en helt fantastisk oplevelse!
 

Fakta om Nordlys over Fanø

Nordlys over Fanø 2018 finder sted fra den 11.-16. september. Koda-medlemmer fra alle musikgenrer er meget velkomne.

Al musik og tekst bliver skrevet på stedet, så du skal ikke medbringe skitser etc.

Deltagerne i Nordlys over Fanø bor og arbejder sammen i Musikkens Hus og i gamle til lejligheden lejede huse i Sønderho.

A-opholdet koster 12.000 kr. pr. deltager, men DJBFA afholder hovedparten af udgiften via Kodas Kulturelle Midler, så du skal kun selv betale 1.000 kr. i deltagergebyr. Der vil være kunstnerisk udvælgelse af deltagerne. Hvis du bliver udvalgt, vil du modtage en faktura på din egenbetaling. Der ydes ikke refusion af transportomkostninger.
 

Om de nordiske inspiratorer

Mats Edén (S)
Mats Edén (f. 1957) er en fremragende komponist, arrangør, musiker, pædagog og fortæller fra Värmland. Han spiller violin og harmonika og blev riksspelman i 1979, og har siden turneret med traditionel musik, og med egen-komponeret musik med forskellige bands, her i blandt det banebrydende band Groupa som han startede i 1980.

Mats Edén har lært af de gamle, men han er tilmed uddannet på Norges Musikkhøgskole (83-87). I 2009 blev han medlem af Det Kungliga Musikaliska Akademien, og siden 2012 har han fungeret som universitetslektor ved Musikhögskolan i Malmö. Edén har komponeret masser af musik, bl.a. adskillige værker hvor kunstmusikken møder folkemusikken, eksempelvis en række strygekvartetter, værker for piano og cello, og ikke mindst operaen 'Den farliga natten', skrevet for fem sangere og fire musikere i folkemusikstil.

Video: Mats Edén med Crane Dance Trio.

Arto Järvelä (SF)
Multiinstrumentalist Arto Järvelä (f. 1964) er fjerde generation af en af Finlands mest kendte spillemandsfamilier, og han er en af Finlands mest markante folkemusikere, arrangører og komponister. I 1982 dannede han orkestret JPP, et af Finlands væsentligste folkemusikorkestre. Orkestret har udgivet en lang række albums, heriblandt ét udelukkende med kompositioner af Järvelä.

Han er uddannet på Sibelius Akademiet, hvor han også har undervist siden 1998. Blandt de mere end 20 instrumenter, han mestrer, finder vi violin, nøgleharpe, strygeharpe, mandolin, guitar, kontrabas og kantele. Arto Järvelä har siden han var helt ung turneret over hele verden med sin egen såvel som den traditionelle finske musik.

Video: Arto Järvelä Duo.

Tone Hulbækmo (N)
Tone Hulbækmo (f. 1957) er en prisbelønnet musiker og komponist. Hun spiller harpe, harmonium og middelalderlyre og synger. Hun er uddannet på Universitetet i Oslo og er kendt for sit store repertoire af traditionel norsk musik og for sine kompositioner og arrangementer, hvor hun blander traditionel musik med bl.a. jazz og verdensmusik.

Særligt for Hulbækmo er hendes bredde indenfor den norske musik, den spænder fra middelaldermusik og renæssance via norsk folkemusik til viser og melodier med mere moderne referencer samt musik for børn. Tone har komponeret en lang række bestillingsværker sammen med sin mand, komponisten Hans Fredrik Jacobsen, bl.a. 'Østafor sol og måne' i forbindelse med kulturprogrammet for OL i 1994, men også alene har hun komponeret for ballet, teater og TV, eksempelvis korkompositionen 'Kvinnesagn' i 2000. Hulbækmo har modtaget en række priser, heriblandt Spellemannsprisen i 1983 og 1988, Skjæraasenprisen i 2004 og Gammeleng-prisen i 2006.

Jeppe Brixvold (DK)
Den danske forfatter Jeppe Brixvold (f. 1968) bor i Sønderho på Fanø. Han er rektor for Forfatterskolen og er selv uddannet på Aarhus Universitet,  Trinity College i Dublin og Den Danske Filmskole. Jeppe Brixvold har en række udgivelser bag sig, men er inden for folkemusikkens verden især kendt for sit arbejde i fanø-trioen Det Yderste Hav, som spiller traditionel musik fra Fanø og de omgivende øer.

Brixvold har skrevet ny tekster til en række af de gamle melodier, tekster som tilføjer en hel ny dimension til de ofte flere hundred å gamle melodier. Som trioens sanger formidler han sine tekster på sin helt egen måde, inspireret bl.a. af den særlige stil som de lokale har sunget, eller trallet på i mange, mange år. Brixvold vil gæste Nordlys over Fanø i løbet af ugen for at skrive og synge med deltagerne.

Se video med Jeppe Brixvold.
 

Sådan søger du

Du kan komme i betragtning, hvis du er medlem af DJBFA og/eller af Koda. Der er begrænset deltagerantal, hvorfor der er kunstnerisk udvælgelse koordineret af opholdets projektleder. Udvalgte deltagere vil modtage bekræftelse ultimo april 2018. Detail-info og program modtages op til A-opholdets start. 

Vigtigt: Der ansøges via DJBFA's ansøgningssystem.

Her vil du blive bedt om at skrive en kort ansøgning (max 2.500 tegn) med information om, hvorfor du gerne vil med på Nordlys over Fanø. I din ansøgning bedes du desuden om (hvis muligt) at linke til videoer på nettet, hvor man kan se dig i live-optræden.

Du skal også uploade en minibiografi/CV samt uploade eller linke til tre af dine musiknumre og uploade en tekst med kort beskrivelse af musikken. Alle tekstfiler skal uploades som pdf, og lydfilerne skal uploades som mp3 (eller m4a). Der må ikke være specialtegn (fx %&?!’) i filernes titler, og musikfilerne må ikke være for store (fx over 10 MB) – så vil du højst sandsynligt få problemer med at uploade.

Vi anbefaler, at du laver din ansøgning i god tid inden ansøgningsfristen, så der er tid til at få teknisk bistand fra sekretariatet, hvis nødvendigt.

Ansøgningsfrist: Torsdag den 5. april 2018 kl. 23.59. 

SØG HER

Har du spørgsmål til Nordlys over Fanø? Send en mail til projektleder Channe Nussbaum på channenussbaum@gmail.com.