Aktuelt

Hæderspriser til Søren Huss, Moussa Diallo m.fl.

Fredag, 14 september, 2018
Årets DJBFA hæderspriser er uddelt! I år kunne Søren Huss og Moussa Diallo løbe med æren, mens ML Buch modtog årets Upcoming-pris, som gives til en lovende ny kunstner, og Louise Nipper fik en særlig hæder for sit arbejde som lydtekniker.

Bassist Justo Gambula og Athletic Progression i hyldest til Moussa Diallo.For 37. gang uddelte DJBFA hæderspriser til nogle af dem, der har gjort en særlig indsats for musikken i Danmark. Det skete den 12. september på spillestedet Hotel Cecil i København foran 300 professionelle komponister og musikere. DJBFA's formand, Susi Hyldgaard, bød velkommen, og konferencier Oliver Zahle styrede slagets gang, da der blev uddelt hæderspriser til tre komponister og en kvinde bag musikken.

Hædersprisfesten bød også på liveoptrædener fra Kira Skov med band, Irah, Athletic Progression og Mark Solborg, Emanuele Maniscalco & Francesco Bigoni. Både kulturminister Mette Bock og digter Lone Hørslev holdt kulturelle taler.
 

Hæder til Huss

”Han bruger sin udtryksfulde stemme til at få store og små følelser til at finde vej til vores hjerter. Hans ord og tonesprog gør det lettere at være med det, som er,” lød det i pristalen til Søren Huss (foto øverst) fra DJBFA’s formand, Susi Hyldgaard. Hun lagde vægt på kunstneren som katalysator for de eksistentielle vilkår i livet: "Fordi vi glemmer, at det også er derfor, kunst er vigtig. Det er en af kunstens funktioner i samfundet: at formidle svære ting.”

Den 43-årige sangskriver, sanger og guitarist Søren Huss markerede sig i 00'erne som frontmand i bandet Saybia. Siden har hans stærke, dansksprogede soloudgivelser understreget hans format som sangskriver på Troen & Ingen (2010), Oppefra & Ned (2012) og senest sidste års Midtlivsvisen. Udover anerkendelsen fra sangskriverkollegerne følger der med hædersprisen en statuette og 35.000 kr.

Som en del af DJBFA's hyldest til Søren Huss spillede popduoen Irah en rørende udgave af hans sang "Som mejslet i massiv granit".
 

Solid indsats for verdens- og børnemusikken

En bevæget Moussa Diallo takkede for hædersprisen.Også Moussa Diallo kunne gå hjem med en af aftenens Hæderspriser. Sangeren, komponisten, bassisten og historiefortælleren Moussa Diallo er født i Paris, opvokset i Mali og kom til Danmark i 1973, hvor han hurtigt blev kendt og respekteret som bassist.

Moussa Diallo satte sit præg på en lang række bands – fra Sneakers til Burnin' Red Ivanhoe, for slet ikke at tale om hans talrige soloprojekter; bl.a. album som Amora (1997) og The Kékéliba Project (1999). De strakte sig fra funk til rock til jazz – og især til verdensmusik; akustisk guitar fra Mali og i årenes løb til eventyrlystne, musikalske historier for børn.

I sin tale til Moussa Diallo beskrev Susi Hyldgaard ham blandt andet som: "komponisten, sangeren og musikeren, der har været med til at åbne vores øjne for de ufattelige dybder, der er i verdensmusikken, som har skabt udgivelser, der har modtaget Danish Music Awards og bragt mennesker sammen fra forskellige kulturelle baggrunde for at skabe musik uden grænser."

Den unge trio Athletic Progression spillede en  hommage til Moussa Diallo fra Hotel Cecils scene. 
 

Kvinden bag knapperne

Lydtekniker Louise Nipper med DJBFA-statuette.Udover komponist-hæderspriserne giver DJBFA hvert år også en hæderspris til et af de mennesker, som arbejder utrætteligt for musikken på anden vis. I år til lydtekniker Louise Nipper, der også har en musikerkarriere i egen ret som Alouise, men her blev hædret for sit mangeårige arbejde i lydstudiet for en lang række taknemmelige danske sangskriver og komponister.

Fra Susi Hyldgaard lød det om Louise Nipper: "I hendes hænder er teknik aldrig en hindring - musikken er hovedpersonen, og Louise og alt det hun kan med knapper og mus bliver til ens forlænget arm, en "1+1 bliver 3"-funktion, og giver derved musikken og dens skabere muligheden for at shine optimalt."
 

ML Buch - kompromisløs kunstner på vej frem

Marie Louise Buch fik blomster og en Upcoming-pris med hjem."Med et øre for stærke melodier, en veludviklet sans for visuelt udtryk samt et kompromisløst greb om sit eget virke, bugter ML Buch sig smidigt ind og ud af mainstreamen." Sådan lød en del af begrundelsen fra DJBFA i forbindelse med årets Upcoming-pris på 25.000 kr. til et særligt talentfuldt ungt navn på vej frem; Marie Louise Buch alias ML Buch.

Med sine støjende guitarer, klare vokal og stemningsfulde synths har ML Buch med især EP'en Fleshy fra 2017 bevist, at der er spandevis af potentiale i hendes sangskrivning.

Upcoming-prisen blev overrakt af komponist Anne Eltard fra DJBFA's bestyrelse og Legatudvalg. Tidligere har Upcoming-prisen været uddelt på DJBFA's generalforsamling, men i år indgik den for første gang i Hædersprisfesten.
 

Kulturministeren: at leve for musikken

Aftenen bød også på en kulturpolitisk tale fra Danmarks kulturminister, Mette Bock. Hun omtalte bl.a. nyligt afdøde Benny Andersen, der i 2016 modtog en af DJBFA’s Hæderspriser, og kom ind på kommende musikhandlingsplaner samt musikkens helbredende virkning og potentiale inden for sundhed.

Til salens mange sangskrivere og komponister sagde Mette Bock også:
”Det kan være svært at komme til at leve af sin kunst. Men det at være kunstner, det er hjerteblod. Man skal leve for musikken for at kunne leve af den. Ja, det skal faktisk være sådan, tror jeg, at man ikke kan lade være. Derfor er det så godt, at så mange af jer, der er her i aften, insisterer på, at I vil – og I vil blive ved.”

Hædersprismodtagerne er udvalg af DJBFA's bestyrelse, som består af ni komponister og sangskrivere, valgt af DJBFA's medlemmer. De tre hæderspriser er på 35.000 kr., og Upcoming-prisen er på 25.000 kr.

Se fotogalleri fra Hædersprisfesten på DJBFA's Facebook.

Alle fotos: Daniel Nielsen, frozenpanda.com