Aktuelt

Hold kampagnegryden i kog indtil folketingsvalget

Torsdag, 10 januar, 2019
Kulturpolitisk post fra formanden nr. 5: Susi Hyldgaard skriver om vores kampagne for værdien af et bredt musikudbud i Danmark op til det kommende valg. Og om et nyt navn til DJBFA!

Af Susi Hyldgaard, formand for DJBFA

Når vi rammer over 135.000 mennesker på Facebook med vores budskab. Og når kulturminister Bock føler sig nødsaget til at reagere, så tænker jeg, at det kunne have gået en del værre… sagt med lidt jysk underdrivelse.

I december skød vi en kampagne i gang for at skabe opmærksomhed om værdien i at have et mangfoldigt og bredt musikudbud i Danmark. Grunden er, at vi oplever, at store dele af det fantastisk blomstrende musikliv ikke finder vej til lytterne af public service-kanalerne. Kombineret med den måde streamingtjenesterne er skruet sammen på, som langsomt vil true det danske musikudbud, har vi følt os nødsaget til at handle aktivistisk!

Den 17. december - på halvårsdagen for, hvornår der senest skal være folketingsvalg - indrykkede vi sammen med 25 andre kunstneriske organisationer en stor annonce i fire landsdække dagblade (annoncen kan ses herunder). Vi vil sætte kulturen på dagsorden ved det kommende valg. Et stærkt budskab, som blev taget op af DR, Radio 24syv og i Politiken.

Kulturminister Bock så sig nødsaget til at svare på vores annonce. Bare det, at hun har følt sig presset til at prøve at tale sine sparemanøvrer derhen, hvor de ligner en bugnende juleaften, tyder på, at vi har ramt noget væsentligt. Og jeg skulle hilse og sige, at der desværre stadig spares heftigt på kulturen i Danmark trods Bocks spilfægterier.

Et par dage efter fulgte DJBFA op på annoncen med kampagne på de sociale medier. Her opfordrer vi alle musikelskere og -skabere til at dele deres glæde over musikken i deres hverdag. Kampagnen blev skudt i gang med en livgivende flashmob med folkemusik og -dans på Københavns Hovedbanegård midt i myldretiden! Over 135.000 har set opslaget til vores første video, og vi har fået tusindvis af likes og delinger. Det er bare mange! Det er dét, der skal til.
Tjek videoen ud her.

Det er så vigtigt, at vi får gjort opmærksom på musikken og dens mangfoldighed - og gør det synligt, hvad musik kan. Jeg tror ikke, folk tænker over, at den musik, de lytter til, både komponeres og opføres, før den når deres øregange. De er heller ikke klar over, hvad musikken betyder, når de hygger om deres gæster, når de sidder og strikker, når de oplever de fede festivaloplevelser og dengang-vi-mødte-hinanden-dansen...

Danskerne tager musikken for givet - og jeg er træt af det! Jeg bliver ekstra træt, når størstedelen af danskerne prioriterer kunst og kultur LAVEST, når de bliver spurgt om de vigtigste ting til et kommende folketingsvalg. For jeg ved, at de samme mennesker elsker at sætte høretelefonerne i ørerne og nyder cykelturen gennem byen til de skønneste tracks.

Det er derfor, vi må gøre noget for at understrege, at #MusikKanMere. Og gøre det synligt, hvad musik kan. Tale om det. Skrive om det.

Jeg vil derfor opfordre dig til at poste et billede med hashtaggene #kulturNU og #MusikKanMere. Af dig selv, din guitar eller din sidste tekstbid skrevet på bagsiden af en Matas-kvittering. Vær stolt af det, du bibringer verden! Fordi det har en værdi - der er bare ingen, der siger det højt nok!

Jeg vil også love, at vi bliver ved, og ved, og ved og ved med at sige det her fra DJBFA.

Nyt navn til DJBFA?
Apropos synlighed… Vi har talt om noget vigtigt i bestyrelsen. Vores navn. Som formand bliver jeg nødt til at sige det... Det er faktisk op ad bakke at have et navn som ingen kan huske, selv om man siger det tre gange i træk. At journalisterne helst ikke vil sige endsige skrive det, når de skal præsentere os. Fordi det er for svært for dem at huske. Det er op ad bakke at have et navn, der bliver bøvlet med, når vi skal overrække priser eller har været sponsorer. Det er op ad bakke, at vi lever i en tid hvor musik krydser grænser, og vi som forening har brug for at kunne rumme alt fantastisk musik og genrer – også dem, der ikke laver jazz, beat eller folk. Ellers ender vi med at ekskludere vores egne medlemmer. ”Danske Jazz, Beat og FolkAutorer” har udlevet sit potentiale som navn.

Vi går derfor ind i en proces for et navneskifte, og vi vil gerne have dig med. Du hører meget mere om det i den kommende tid op til vores generalforsamling søndag den 24. marts 2019.

-  Susi Hyldgaard, formand for den uudtalelige men fortsat kæmpende forening, DJBFA!

(Foto øverst: stillbillede fra videoen med DJBFA's folkemusik-flashmob på Københavns Hovedbanegård).