Aktuelt

Kulturpolitisk post fra formanden nr. 2: Handlingsplaner og Folkemøde

Onsdag, 6 juni, 2018
DJBFA’s formand Susi Hyldgaard skriver hjem om nogle af sommerens kulturpolitiske fokuspunkter: Hvad der kom ud af DJBFA’s høring om musikhandlingsplaner – og DJBFA på Folkemødet.

Fremtidens musikhandlingsplan
Så er der igen kulturpolitisk most fra formanden. DJBFA har lige været vært ved en minihøring på Christiansborg. 80 mennesker kom fra alle hjørner af musikmiljøet for i fællesskab at diskutere, hvad vi stiller op med den musikhandlingsplan, der skal genforhandles i 2019. Der er nemlig penge i den: 146 mio. kr. over fire år. Vi var repræsentanter fra de skabende kunstnere, musikuddannelserne, spillestederne, DR, fra forskellige hjørner i musikkens verden og politikere, der lytter og anerkender musikkens muligheder og udfordringer.

Sammen fik vi skabt en formiddag, hvor vi gav hinanden gode ideer til, hvordan musikken kan styrkes med en ny handlingsplan. Fakta er, at den er afsindigt nødvendig, musikmiljøet er dybt afhængig af den. De turnerende musikere, både i ind- og udland, er afhængige af den, spillestederne, musikskolerne, og ikke mindst den skabende musik, som helt enestående fik 1 mio. til Kunstfonden ekstra ved sidste forhandling. Den har ellers lignet sig selv, den musikhandlingsplan. De samme har fået den samme mængde eller lidt flere penge end sidst, og hvad stiller man op med det? Så er det jo bare drift, det er der ikke meget vision over. Kan man tage benene på den; kuppe de faste udgiftsposter? Næh, det kan man faktisk ikke.

Så der skal tænkes. Tør vi overlade arbejdet til Kulturministeren og hendes embedsmænd? Næh, det er nok heller ikke en god idé. Tør vi selv give os i kast med at tænke nogle nye tanker om en kommende visionær plan – sammen i musiklivet? JA! Det er da det, vi tør – fordi DJBFA tog spadestikket til en ny måde at snakke sammen på, så er dørene åbne, og andre fra miljøet melder sig ind og vil gerne være med.

Hvis vi er rigtig gode, så mødes vi inden sommerferien og får bakset et samlet forslag til en musikhandlingsplan fra en samlet musikverden til Kulturministeren. Så hun har lidt at lege med, inden hun kommer med sit endelige bud på en plan. Det sker på Mors i august. Jeg er en stolt formand, på vegne af min visionære forening. Og ja, vi skal også have talt lidt med kulturministeren, sådan én til én. Den klarer Thomas Garlov, min tro politiske højrehånd og jeg i august. Vi har jo også vores egen dagsorden på vegne af den skabende kunst, sådan er det jo også, det politiske spil. Det ved alle heldigvis godt.

Vi ses på Folkemødet
Er du på Folkemødet på Bornholm den 15. juni, så kom og vær med til de to arrangementer, DJBFA er med i! Fredag den 15. juni under kl. 16.30-17.30 på Danchells Anlæg sidder jeg i panel under overskriften “Grib mulighederne”. Det handler om demente og musik. Arrangørerne er Danish Sound Network, Demensvenligt Danmark, Demensalliancen, Sivil, WelfareTech. Se mere om debatten her.

I samarbejde med Tempi og Kristine Heebøll lægger DJBFA også op til folkebal på Folkemødet! DJBFA og musikgenreorganisationen Tempi vil gerne vise den danske befolkning, at dansk musik er meget mere end det, der strømmer ud af radioen. Der er folkebal fredag den 15. juni kl. 17.30 ved ”Badehotellet” på Kæmpestranden. Læs mere om folkeballet her.

Hav nu en fantastisk sommer derude! Spil bare alt den gode jazz, folkefiol eller elektropulppop, eller hvad du lyster. Helst noget du selv har strikket! Formanden vil befinde sig et sted med vand i nærheden, og det er ikke i Nordhavn... før i august. Ohøj og vi ses. Husk hædersprisfesten den 12. september, så vi kan råbes ved!

- Susi Hyldgaard.

 

(Foto øverst: Fra DJBFA's minihøring Syv år med musikken 1. juni. Fotograf: Mads Lending.)