Aktuelt

Kulturpolitisk post fra formanden nr. 3: Om Mors, Oslo og EU-sejr

Mandag, 17 september, 2018
DJBFA’s formand, Susi Hyldgaard, skriver om den seneste tids kulturpolitiske aktiviteter. Blandt andet om Kulturmødet på Mors, muligheden for et fælles Musik Danmark, nordisk samarbejde og en særlig EU-sejr.

Kender I Phineas og Ferb? Skøn tegneserie. Der optræder en figur, som altid gør det samme. Når hun møder hovedpersonerne, så spørger hun: “Hvad LAAAAVer I!?” Nå. Men det er det, som Kulturpolitisk post fra formanden går ud på… et kig om hjørnet for at se, hvad det egentlig er, vi bruger tid på politisk i foreningen. Bare et lille udsnit.

Siden sidst har jeg f.eks. været på Kulturmødet Mors, i Oslo og møde de andre nordiske komponistforeninger sammen med næstformand Anna Lidell og været til møde med både hele musiklivet og senere kulturministeren om musikhandlingsplanen, som bliver fornyet fra januar 2019. 146 millioner!

Kulturmøde Mors bød på supergode debatter. Specielt var jeg vild med en, hvor LEGO Fonden og Utzoncenteret var med. Andre kunstarter forsker for fuld knald i, hvordan kunsten integreres i alle mulige dele af samfundet og bliver derfor en del af fremtidens tankegang. Vi er bagud i musikken – jeg siger det bare. Jeg kom til Mors for at høre Kulturministeren fremlægge sine ideer til musikhandlingsplanen, det viste sig nu mere at være tre fokuspunkter, hun gerne ville høre vores mening om: At fremme eksporten, At øge og involvere civilsamfundet mere i musiklivet – og en løs snak om, hvad der egentlig fungerer, og hvad der måske kan rykkes løs. De tre fokuspunkter kom på banen igen, da hele musiklivet sad bænket om hendes bord en måned senere til endnu en “høring”, hvor vi alle kom til orde.

Mine pointer har været: fingrene væk fra transport- og honorarstøtte samt de ekstra to millioner årligt, vi lykkedes med at skaffe til den skabende musik ved sidste forhandling. Og ja fra mig til støtte til eksport, men kombineret med den forståelse, at der findes fantastisk verdenskendt musik, som aldrig kommer til fungere uden investering fra statens eller andres side. Det har ministeren nemlig lidt svært ved at tro på. Vi var flere, som understregede, at planen ikke er en handlingsplan, så længe der er så mange driftsposter involveret. Planen er fuld af elementer, som bare overgår fra plan til plan – det kalder man altså drift og ikke vision – og det gør det til risky business at skulle sidde som ved en russisk roulette og tænke ”Åh, hvem ryger nu ud over kanten?!”, for mange af elementerne i planen er efterhånden helt grundlæggende for dansk musiklivs virke.

Dermed ikke sagt, at der ikke ville kunne gøres noget. Det kræver bare en revision af hele musikområdet efter en dybdegående strategisk proces, hvor hele musiklivet er involveret og sammen skaber en visionær fremtid for dansk musikliv – som hele økosystemet kan hvile i. Vi var flere, der sagde det, og måske skrev nogen af alle ministersekretærerne det også ned. Udfordringen er bare i det her tilfælde, at vi jo har valg lige om lidt, og så skal vi måske starte forfra med at påvirke en ny kulturminister... Nårh nej! Lige i det her tilfælde tror jeg faktisk, at musiklivet for første gang er enige om at gå sammen og starte det arbejde op selv. Musik Danmark, musikkens kommende fællesorganisation cirkulerer lige nu på manges læber. Tanken blev startet – hvis jeg lige skal blære mig lidt – til DJBFA’s høring på Christiansborg i forsommeren og er sidenhen blevet bakket op af talrige organisationer. Vi trænger til at tale med én stemme, så vi kan stå fast – og vi vil samlet set nok kunne komme med et interessant bud på opskriften til et stærkt dansk musikliv til enhver kommende minister.

Kort om Oslo og møde i NPU, den fællesnordiske samling af komponistforeninger: Dejligt at møde kolleger og snakke copyright og lade sig inspirere af de andre foreningers fremtidstanker. Vi lavede en workshop, hvor vi skulle idégenerere nye fællesnordiske tiltag. Et af dem, vi fandt frem til, handlede om, at det kunne være interessant at etablere et nordisk kvindeligt komponist/producer-netværk. Det vakte ret megen jubel, så det kunne være en tanke, at vi startede det i DK først, og senere gjorde det muligt at mødes på nordisk niveau.

Og lige en virkelig stor sejr her på falderebet: DJBFA og andre komponistforeninger i Europa er virkelig glade for, at flere års internationalt arbejde nu har givet pote: Europa-Parlamentet har stemt ja til udkast til ny lov om ophavsrettigheder. Det sker, at lobbyvirksomhed betaler sig – det gjorde det i dette tilfælde, hvor alle i det danske rettighedslandskab har bidraget til at løfte denne sejr i land. Særlig tak til Kodas Anders Lassen og Eva Hein, som har gjort en kæmpe forskel for det her resultat.

- Susi Hyldgaard.

 

Foto: Kulturmødet Mors. Foto: Per Bille/kulturmoedet.dk