Aktuelt

Kulturpolitisk post fra formanden: Tak for alt!

Torsdag, 7 marts, 2019
Kulturpolitisk post fra formanden nr. 5: Susi Hyldgaard takker af efter seks år som DJBFA's formand. Her ser hun tilbage på, hvad DJBFA har opnået. Og frem mod de kommende udfordringer – og en ny formand. Husk også afskedsreceptionen 22. marts.

Af Susi Hyldgaard, formand for DJBFA

Tak for alt!

Det lakker mod enden. Jeg har været medlem af DJBFA’s bestyrelse siden 2008 – og formand siden 2013. Til generalforsamlingen den 24. marts er jeg på valg, og jeg genopstiller ikke. Derfor er dette det sidste på skrift fra mig som formand for DJBFA. Det er en anelse vemodigt – for hold nu op, hvor har det været de vildeste år!

Jeg nægter at bruge ordet “rejse” i den forbindelse, da jeg personligt er ved at få opstød over den vending ”Det har været en rejse”..! Nej... Det har været tølt, galop, trav, dressur, military... og ganske almindelig straight forward lyttende hestegang. Men stået stille - dét har vi aldrig gjort! Hverken jeg, bestyrelsen eller sekretariatet.

Guderne skal vide, at det har været en vigtig og hård tid for os alle, men vi er i mine øjne langt fra døde af det, tværtimod. Og det er jeg faktisk stolt af.

Nogle af de vigtige ting, jeg har været med til, er at vi både som faglig forening/foreninger og som kollektiv forvaltning kom om ud på den anden side af direktivet for kollektiv forvaltning med hovedet oppe og benene nede. De kulturelle midler lever! Foreningerne administrerer stadig kulturelle midler på hver deres faglige måde, og samtidig ser vi mere og mere samarbejde på tværs af foreningerne. Det er så godt.

En forskel for mangfoldigheden i Danmark
Jeg er overbevist om, at vi har gjort en stor forskel for mangfoldigheden i Danmark – ved fortsat at hævde overfor DR, overfor politikere, ved vores priser/hæderspriser, med kampagnen #MusikKanMere og #KulturNu, at musikkens kvalitet ikke hænger sammen med antallet af lyttere/publikum! Samtidig har vi insisteret på behovet for at udforske på lige fod med behovet for at bevare. I en tid hvor håndværket er næsten usynligt, har vi været med til at give skabende komponister en stemme rigtig mange steder.

Vi har sat fokus på musikkens forskellige kvaliteter i samfundet og understreget effekten af at bruge musikkens kraft til det ypperste. I både erhverv og i samfundet. Vi har understreget igen og igen, at musikken kan noget, intet andet kan; transformere følelser til et ordløst sprog. At italesætte det gør en forskel, og det er med til at flytte en dagsorden for musikken på rigtig mange andre fronter. Forestil dig, at vi bare sagde tingene på den samme måde igen og igen - så blev dem, der skulle modtage budskabet, bare døve overfor det til sidst.

Lige nu skal der kigges fremad: Ret blikket mod streamingtjenesterne, mod det kommende valg, og tal kulturpolitikken helt op! Vi trænger til en kulturminister, som kan tale de andre ministerier op, så vi kan få gang i samspil på tværs af flere områder. Og så skal vi holde fast i vores fremdrift og nysgerrighed. Det er en stærk vare i kulturmiljøet.

Jeg kommer til at savne jer: Alle jer; medlemmer, sekretariat, bestyrelser, partnere... og musikken, al musikken! Men livet trækker derude, og jeg har kunst og iværksætteri, jeg gerne vil leve ud og have tid til – noget jeg også har savnet.

Tak for tilliden og for at have givet mig stafetten. Jeg er meget taknemmelig for alt, jeg har lært.

Vores nye formand
Jeg ved ikke, om I har set det i papirerne for generalforsamlingen, men vores næstformand Anna Lidell vil gerne tage stafetten videre som formand. Jeg har selv armene helt oppe over det, bestyrelsen ligeså. Hun har været næstformand i et år og er allerede kørt godt og grundigt ind i rutinerne, battler glad med vores nye sekretariatschef Andreas, skriver kronikker, kører debatter på konferencer. Hun vil være et fund som jeres nye formand. Det synes jeg og bestyrelsen, I skal sige ja tak til ved generalforsamlingen den 24. marts, hvor hun er på valg.

Tak for nu!

Kærligst
Formanden (lidt endnu...)


Afskedsreception: Alle medlemmer og samarbejdspartnere inviteres til afskedsreception for Susi Hyldgaard i DJBFA, Lautrupsgade 9, København Ø, fredag den 22. marts 2019 kl. 15.30. Invitation er udsendt til DJBFA's medlemmer på mail 6. marts. På gensyn!

(Foto: Susi Hyldgaard fotograferet af Lars Bech).