Aktuelt

Mindeord om Anders Dohn

Torsdag, 10 august, 2017
Mindeord om sangskriver, guitarist og sanger Anders Dohn (1952-2017) skrevet af musiker Christian Søgaard.

Min kære ven musikeren, radioproduceren og manden bag Leonard Cohen-hyldesten På danske læber, Anders Dohn, er gået bort.

Anders var en mester i at få idéer gjort til virkelighed. I ham mødtes en fremragende sangskriver, guitarist, sanger, politisk engagement, stor teknisk indsigt, historisk viden, sprogkundskaber og et naturligt talent for at fortælle historier. I sandhed en sjælden blanding af kompetencer, som han ydmygt, engageret, kreativt og generøst delte ud af gennem hele livet.

Jeg lærte Anders at kende i 1979 til Aasivik sommerstævne i den nedlagte mineby Qullissat i Grønland. Han var en del af det grønlandske pladeselskab ULO's team, der indspillede grønlandsk musik fra trommedans til rockmusik. Jeg medvirkede på harmonika, og arbejdet med at indspille og formidle grønlandsk musik sendte os de kommende mange år ud på en herlig rejse sammen med bl.a. Kuupik Kleist, Karsten Sommer, Malik Høegh og sangeren Juaaka.

Inden da havde Anders været musiker og producer på den danske venstrefløj. Først i orkestret Fællesakkorden og sidenhen Skrøbeligt daggry, der var engageret i kampen mod diktaturet i Chile. Her kom han også tilbage til i 2011 som musiker og radiomand. I DR har Anders med Dr. Demo, Den rullende rockredaktion og omkring 1000 liveindspilninger været den levende musiks tro væbner gennem mere end 30 år. Samtidig har Anders været udøvende kunstner sammen med bl.a. Bjarne Jess Hansen, og de sidste mange år med sine egne gendigtninger af Leonard Cohens sange - gendigtninger, Anders fik flere priser for.

Sammen med bl.a. Channe Nussbaum lavede han i 2014 CD'en Gæsterne – Leonard Cohen på Dohn'sk. Jeg var heldig at være med på CD'en og i koncerterne de sidste fire år og endnu engang opleve mit livs mest velforberedte kapelmester og nyde godt af hans smukke stemme, historiefortælling og gæstfrihed.

I sorgen over alt for tidligt at havde mistet Anders, må vi dog alle glæde os over de utroligt mange smukke spor, han fik sat i livet. At lave en udførlig beskrivelse af alt, hvad Anders nåede, ville føre meget videre end disse få linjer.

Mine kærligste tanker går nu til hans familie.

Æret være hans minde.

 - Christian Søgaard.
 

(Foto: www.andersdohn.com)