DR: Nedlæggelse af folk-radioprogram skal styrke folkgenren

Thomas Garlov
FEJL - klik til den rigtige artikel VIA LINK HERUNDER. DR er i fuld gang med at udmønte sin musikhandlingsplan. En bedre præsentation af folk-musikken har i første omgang betydet, at radioens eneste folk-program er blevet lukket. Men der er en bagtanke, lover radiochef Gustav Lützhøft.
2 kolonne
"Folk sidder ganske enkelt ikke og venter på den ugedag og det tidspunkt, hvor der er et radioprogram om folkemusik. Vi må derfor præsentere musikken på en anden måde." - Radiochef Gustav Lützhøft.

FEJL KLIK TIL DEN RIGTIGE ARTIKEL HER!!

En eneste times radio i løbet af en hel uge. Eller hvad der rundt regnet svarer til 12 musiknumre. Sådan lyder regnestykket for hvor meget folkradio i en sammenfængende flade, der er blevet plads til i DRs radioflader.

Og nu har ledelsen besluttet, at også dette time-program skal nedlægges. Beslutningen har skabt undren og begyndende kritik i folkemusikmiljøet. 

Men i virkeligheden at DR på vej til en styrkelse af folk-genren med lukningen, lyder det fra radiochef Gustav Lützhøft i DR, da Magasinet K ringer for at få en forklaring.

- Det kan lyde omvendt. Men vi styrker faktisk folkemusikken på denne måde. Det pågældende program har nemlig ligget på et tidspunkt, hvor der næsten ikke var nogle lyttere. Det vil vi nu ændre. Vi har lavet en plan, så der spilles lige så mange musiknumre fra folkgenren. Men fremover lægges musikken på tidspunkter, hvor der måske er tyve gange så mange lyttere eller endda endnu flere, forklarer radiochefen om lukningen af det ugentlige folk-radioprogram.

- Overvejelsen har været, om vi skulle fortsætte med at lave et musikprogram for de dedikerede men meget få lyttere, eller om vi i stedet skulle præsentere musikken for mange flere lyttere på et andet tidspunkt. Vi har valgt den sidste model, siger Gustav Lützhøft.

Omlægningen betyder derfor heller ikke, at der spares i budgettet, understreger radiochefen. Der bruges præcis lige så mange penge som hidtil.

- Der vil sikkert være nogle, der synes, at det er forkert sådan at lukke et målrettet radioprogram. Men de nyeste undersøgelser af folks radiovaner viser, at nutidens radiolytter slet ikke sidder sådan og venter på, at der kommer et særprogram. Det er ikke længere sådan, folk lytter radio. Folk sidder ganske enkelt ikke og venter på den ugedag og det tidspunkt, hvor der er et radioprogram om folkemusik. Vi må derfor præsentere musikken på en anden måde. Når vi i DR nu laver en bredere flade, betyder det derfor ikke, at vi så dropper musikjournalistikken. Vi kommer til at lave en række nye temaprogrammer, hvor vi går tæt på temaer i musikken. Men disse temaer lægges på tidspunkter, hvor der helt naturligt er basis for ekstra opmærksomhed. For eksempel i forbindelse med Tønder Festival. Eller andre konkrete begivenheder. Det styrker nemlig interessen hos lytteren yderligere, når musikken kan få et afsæt i konkrete begivenheder. Derfor arbejder vi fremover med den form for radio og at skabe, hvad vi kalder radioevents, siger Gustav Lützhøft.

Det bliver fortsat P5, der skal huse folkemusikken. Radiokanalen har udviklet sig til at være en succeshistorie for DR. Med så mange lyttere at kanalen nu fast ligger og svinger mellem af være landets tredje eller fjerde største radiokanal. 

(foto: DR, Bjarne Hermansen)